Features

OUDE MENSEN ZIJN OK, DEEL 2: POSTMEN

door Abel van Gijlswijk

0

Ik begrijp oude mensen niet. Ik snap niet waarom ze bepaalde dingen doen, maken of leuk vinden. Nas bijvoorbeeld. Ik trek Illmatic voor geen meter en ik snap niet waarom hij nog steeds rapt. Toch waardeer ik hun bestaan. Ik ben me er terdege van bewust dat zij de weg hebben gaplaveid voor leuke nieuwe shit.

Daarom praat ik graag met de oude garde. Zie ik dingen over het hoofd? Zien zij misschien dingen over het hoofd? In mijn queeste om de generatiekloof te overbruggen, sprak ik vorige week met Postmen. Ze hadden net opgetreden bij Giel in de ochtend ter promotie van hun album Documents uit 1998, dat opnieuw wordt uitgebracht met een paar nieuwe nummers als bonustrack. Hun nieuwe single Wake 'M Up verbaasde me: ik had niet iets verwacht dat zo... zo... relevant klonk. Ik wist dat Remon (Anonymous Miss / Postman), Michael (Maikal X / Shyrock) en Alyssa iets wisten wat ik niet wist.

 


Noisey: Ik was bang dat jullie nieuwe shit oud zou klinken.

Maikel X: Wees maar niet bang. We checken alle nieuwe hiphop, nieuwe reggae, nieuwe pop. We weten precies wat er speelt. Als je me vraagt over Meek Mill kan ik je zeggen. Big Sean, A$AP Rocky, noem maar op.

Wat is je favoriete rapper van onder de 25?
R: Drake is volgens mij al 25 toch? Big Sean, sowieso.
M: Is Kendrick al 25? Hij is een van me favorites.
R: A$AP ook zeker! Joey Badass vind ik ook tof, maar die komt eigenlijk met nostalgie-hiphop. Dat is voor ons leuk, want dat doet ons weer denken aan onze tijd.
M: Hij maakt hiphop van toen hij nog een baby was. Hij is niet opgegroeid met Illmatic. Hij was nog niet geboren tijdens Wu-Tang. Hij heeft gewoon heel goed gecheckt.

Is dat dan niet achterhaald?
R: Ik vind het gewoon cool om te zien hoe de hiphopcultuur nog steeds leeft.
M: Mijn dochter draait Nicky Minaj, al moet ik wel de schone versie zoeken op YouTube.
R: Mijn dochter heette op Twitter eerst Missty Minaj. Nu heet ze A$AP Miss. Die zit helemaal in de hiphop. Mijn andere dochter, van tweeëneenhalf, rapt heel Wake 'M Up mee.
M: Om te zien dat mijn dochter dezelfde soort muziek luistert als waar ik mee ben opgegroeid is supercool. Het laat voor mij zien dat ik dichter bij mijn kids sta dan mijn ouders ooit bij mij.

Was vroeger alles beter?
R: Weetje, niemand had toen verwacht dat hiphop het zo ver zou schoppen. Mensen verkopen nu producten met hiphop.
M: Hiphop was vroeger wel tegen het establishment, gewoon fuck the world. Superrebels. Omdat het nu zo groot is probeert iedereen te blenden. De Amerikaanse president is nu hiphop.
R: Het Koningslied bijvoorbeeld. Het is geen hiphop, maar het zit er wel een soort van in. Ik denk dan van, laat iemand gewoon even een wrede verse spitten.

Jullie nieuwe single klinkt als versnelde trap die jullie helemaal reggae hebben gemaakt.
Remon: Hij is juist langzamer dan trap! Een trapbeat zit standaard op 140 BPM en deze zit op 75. Toen wij begonnen zat het hiphoptempo rond de 90. Ik ben toen gaan bassen omdat we niks konden sampelen. Die trap hi-hat is eigenlijk ook gewoon reggae voor ons. Wij zijn heel blij met de muziek van nu. De marriage tussen hiphop en reggae is makkelijker.
M: Veel trap is gewoon jaren 80 oldskool hiphop. 808 claps en al die dingen zijn van begin jaren tachtig. Iemand als Juicy J was er toen bij en is nu weer on top.
R: Die man heeft gewoon al een Oscar op zak.

Wanneer komt jullie Oscar?
A: Ze hebben de meeste prijzen al gehad hier in Nederland.
R: Alleen geen gouwe harp. Ali B kreeg die gouwe harp. Toen we de zilvere harp kwam ophalen waren we uitschot in die zaal. Op de TMF Awards had ik een joggingbroek aan. Nu hoor ik van Gers dat 'ie gaat schrijven voor Ewbank voor Marco Borsato enzo. Het is helemaal geaccepteerd. En dat is dope. Een van mijn favoriete hiphopmomenten was dat Ali B de koningin een hug gaf. Met z'n petje achterstevoren, en het was real.Hip Hop Y'all.

 

Heb je moeten outsellen?

R: Wij hebben ons wel aangepast. Als we op de radio zijn gaan we ook opeens netjes lullen. En dan komt het er ook opeens fucked up uit, omdat je eigenlijk geen ABN ken lulle. Het is hier nog steeds niet geaccepteerd, dat hiphop in al zijn grofheid in je huiskamer is. Misschien Polska ofzo, die man is helemaal waus op TV. Nu komt er een hele nieuwe generatie, misschien komt het dan. De Ronnie Flexgeneratie.
 

Wat vind je van Ronnie?

R: Ik vind hem een toffe hookman. Muzikaal heel dope. Ik zou hem wel billenkoek geven in de studio, hij kan niet zo schreeuwen heel de tijd. Ik versta hem niet. Ik ben wel trots op hem, hij komt uit Rotterdam. Hij noemt het Capelle maar dat is gewoon Rotterdam voor mij. Tof dat er weer een kid uit de buurt aan zit te komen.

Alyssa: De drempel voor zang is heel laag geworden. Veel mensen heb los van hun zangtalenten ook niks. Als ze dan gaan rappen voel ik het ook niet.

Zijn jullie al miljonair?
R: Nee!
M: Totaal niet vriend.

Heb je Gucci-slippers? Eerlijk zeggen.
R: Nee, G-Boah had Gucci-slippers.
M: In 1999 al.

Swag.

M: Early swag.
 

Ik moet hier opeens aan denken: Wake 'm Up doet me denken aan I'm In Love With A Stripper.

Allebei: Wauw.
 


Luister maar naar dat "yeahijeejyeeaah" stukje.

Wat vind je ervan dat T-Pain had gezegd dat Future...

R: BULLSHIT!

M: Future is me man G, praat niet over Future. Die man presteert het om hooks te maken terwijl je niet eens hoort wat 'ie zegt! [mompelt deuntje] Keihard!

R: Die "good kush & alcohol" hook van die Bitches Love Me plaat vind ik zo hard.

M: Ja maar hoeveel singles heeft die man afgelopen jaar gedaan? Tweehonderd ofzo man.

R: Net als 2 Chainz.Maar die is nu niet meer zo hot op de een of andere manier.

R: Overkill toch. Rick Ross doet dat ook. Die zijn bezig aan hun downfall. Kanye West ook. Wat vind jij van Kanye?
 

Ik hou van College Dropout. Sinds die cd met die vliegende teddybeer ben ik afgehaakt.

M: Ja toch. Waar ben jij nu helemaal waus van?

Ik houd vooral gewoon van nieuwe shit. Young Scooter is nu mijn favoriete rapper. Verder kan ik niet om Drake heen.
R: Ja man, vind ik ook. Drake komt altijd verrassend hard. Je verwacht niet van hem dat 'ie zo gaat komen.
M: Alles is strak, alles loopt, alles klopt.

Alles klopt behalve zijn kop.

R: Hahaha, klopt, dat is het ook. Die kop was eerst wat me tegenhield om naar hem te luisteren. Je moet hem gewoon niet zien. Maar op Started From The Bottom en 5AM was 'ie gewoon lekker boos man. Alleen die Beyoncé-track snapte ik niet.

M: Mensen nemen die te serieus. Dat was gewoon een gezellige nacht in de studio.Michael had gelijk.
 

Wat gaan jullie doen met de rest van je leven?

R: Nog meer kindjes maken, de zesde komt eraan nu.

M: De nieuwe plaat komt eraan.

RDon't Kill The Messenger.

R: Waar is Roy? [Topnotch PR persoon] Er moeten budgetten vrijkomen man, Roy. Dikke video's en shit!

A: We moeten vooral genieten van het leven.
 

Dat wou ik horen!

 


Dit was op The Box in mijn tienerjaren, waardoor ik geneigd ben te zeggen: 'Classic'.
De muziekindustrie is in rimpelige handen. Jong talent lijdt onder de vergrijzing van de top van muziekland. In het kader van sympathie, begrip en saamhorigheid probeert Noisey de kloof te overbruggen. In de serie Oude Mensen Zijn OK belt Abel oude mensen op om te vragen wie ze eigenlijk ook alweer zijn. Eerder sprak hij met Pinkpop-oprichter Jan Smeets. Lees het interview met hem hierrrrr